eHerkenning aanvragen: niveau 2+ of niveau 3

U wilt eHerkenning aanvragen, maar u twijfelt nog over het niveau. Nu het belang van eHerkenning steeds groter wordt, krijgen we meer vragen van mensen die niet weten welk niveau eHerkenning ze nodig hebben. Daarom dit artikel: eHerkenning aanvragen: niveau 2+ of niveau 3.

Ons advies

In de meeste gevallen is eHerkenning niveau 3 de beste keuze. Hiermee kunt u bijvoorbeeld blijven inloggen bij het UWV en de Belastingdienst. Ook bent u met dit eHerkenningsmiddel voorbereid op de toekomst: steeds meer diensten stappen namelijk over op eHerkenning niveau 3. Ook is het belangrijk om te weten dat u met niveau 3 eHerkenning kunt inloggen op alle lagere niveaus. Met eHerkenning niveau 3 kunt u dus gewoon inloggen bij een dienst die niveau 2 of 2+ vraagt.

Wat zijn de voordelen van niveau 2+ eHerkenning?

eHerkenning niveau 2+ is goedkoper dan niveau 3. Zo betaalt u voor een 2+ middel zo’n €21,- terwijl een niveau 3 middel al snel €45,- per jaar kost. Het aanvraagproces en de methode van inloggen is bij beide niveaus vergelijkbaar. Bij eHerkenning niveau 3 is alleen de controle van uw identiteit strenger. Zo is er ook een face-to-face controle bij niveau 3, dit is voor een niveau 2+ middel niet nodig.

Met eHerkenning niveau 2+ kunt u inloggen bij bijvoorbeeld het personenregister, CJIB en bij het RVO. Met eHerkenning niveau 3 kunt u bij bijna alle overheidsdiensten inloggen.
Let op: sommige diensten die nu eHerkenning niveau 2+ vragen, zullen op korte termijn overstappen op eHerkenning niveau 3. Dit vanwege de Wet digitale overheid die binnenkort wordt aangenomen. Daarom wordt niveau 3 eHerkenning over het algemeen aangeraden. Het upgraden van een middel is in de praktijk hetzelfde als een volledig nieuw middel eHerkenning aanvragen.

Niveau 3 eHerkenning aanvragen

Omdat eHerkenning niveau 3 als de standaard van eHerkenning wordt gezien, is dit ook voor de verschillende leveranciers het belangrijkste niveau. Niveau 3 eHerkenning aanvragen is daarom bij sommige leveranciers eenvoudiger gemaakt, terwijl de andere niveaus nog een beetje achterblijven in de ontwikkeling van de aanvraagprocedure.

Het voordeel van eHerkenning niveau 3 is dat u met dit niveau klaar bent voor de toekomst. U kunt dus zorgeloos eHerkenning aanvragen voor een langere periode. U kunt direct voor 5 jaar eHerkenning aanvragen, dan betaalt u namelijk minder per jaar en u hoeft niet ieder jaar opnieuw de aanvraagprocedure door. Met eHerkenning niveau 2+ is dit minder verstandig, omdat u niet weet hoelang u met dit niveau eHerkenning kunt blijven inloggen.

Conclusie

Niveau 3 eHerkenning aanvragen is in alle gevallen de veiligste optie. Hiermee bent u voorbereid op de toekomst en kunt u blijven inloggen bij bijvoorbeeld het UWV en de Belastingdienst. Niveau 2+ is wellicht goedkoper, maar als u tussentijds moet upgraden, dan bent u uiteindelijk alleen maar duurder uit. Kies dus alleen voor dit niveau als u er absoluut zeker van bent.


De beste dashcams altijd gratis verzonden!
Koop jouw dashcam direct bij de leverancier!
Geen onnodige kosten aan tussenhandelaren...