Een dashcam bouwt u eenvoudig zelf in

Het installeren van een dashcam kan in ieder voertuig dat beschikt over een 12 volt boordnet. In de praktijk zijn dat 99,9% van alle voertuigen, en 100% van alle moderne auto’s gebouwd na ±1960. Dit is nodig omdat de dashcams op 12V werken. Wij leggen u in deze algemene how-to graag uit hoe een dashcam ingebouwd kan worden in een personenauto. Voor inbouw in een bedrijfswagen/vrachtwagen kunt u dezelfde stappen volgen.

Let op: een dashcam heeft een stabiele voeding nodig. Gebruik daarom de sigarettenaansteker aansluiting alleen voor de dashcam adapter, en niet voor bijvoorbeeld ook een telefoonoplader. Gebruik geen splitters of andere verdelers!

De ‘droge’ installatie

Voordat u begint met de daadwerkelijke inbouw is het slim om de dashcam te testen. Dit betekent de sigarettenaansteker aansluiting gebruiken om te testen of de dashcam aanspringt bij het op contact zetten. Bij voorkeur gebruikt u de sigarettenaansteker aansluiting enkel en alleen voor de dashcam adapter. Als u meerdere adapters (voor bijvoorbeeld uw mobiele telefoon) aansluit op één sigarettenaansteker voeding dan kan de dashcam te weinig stroom krijgen waardoor deze storingen vertoont.

Stap 1. Bepalen waar u 12V voeding heeft in de cabine

De eerste stap is het lokaliseren van een 12V sigarettenaansteker aansluiting. Deze kunt u meestal vinden in het aansteker bakje of onder de middenarmsteun. Bij volledige afwezigheid van een sigarettenaansteker aansluiting in de cabine kunt u deze soms toch in de kofferbak vinden. Het standaard meegeleverde snoer is dan veelal niet lang genoeg en dient verlengd te worden. Als alternatief kunt u 12V voeding uit de zekeringenkast halen, of achter de radio.

Stap 2. Positie dashcam bepalen

De dashcam monteert u aan de voorruit. Bepaal waar deze op een goede plek zit. Belangrijk zijn: goed zicht voor uzelf en goed zicht naar buiten voor de dashcam (denk aan het bereik van uw ruitenwissers bij regen!). De meest gebruikte plek is rechts naast de binnenspiegel (aan de passagierszijde).

Stap 3. Voedingssnoer wegwerken

Gebruik het bij de dashcam geleverde voedingssnoer en werk deze weg vanaf de plek waar de dashcam komt te zitten tot aan de plek waar de sigarettenaansteker aansluiting zit. De draad kunt u eenvoudig wegduwen in verschillende randen en rubbers, zoals tussen het raam en de hemelbekleding, de A-stijl, en het deurrubber.

Stap 4. Dashcam vastplakken

Ontvet de plek waar de dashcam tegen de ruit geplakt wordt. Dit doet u het beste met een beetje alcohol en een niet-pluizende doek. Laat de schoongemaakte plek goed drogen. Plak de houder van de dashcam stevig tegen de binnenkant van de voorruit aan. De lijm op de plakker heeft een paar uur nodig om definitief te hechten.

Stap 5. Dashcam monteren

Vergeet niet eventueel eerst het geheugenkaartje in de dashcam te plaatsen. Klik de dashcam in de houder. Sluit de voedingsdraad aan op de dashcam. Steek de adapter in de sigarettenaansteker aansluiting en de voedingsdraad in de adapter.

Stap 6. Testen

Maak een proefrit en controleer de werking tijdens en na afloop.

Stap 7. Beelden van de dashcam op uw computer bekijken

Haal het geheugenkaartje uit de dashcam. Plaats deze in uw computer, eventueel met behulp van een adapter. De beelden zijn direct te bekijken zonder omzetten van bestandsformaten.

Wij wensen u veel veilige kilometers toe!


De beste dashcams altijd gratis verzonden!
Koop jouw dashcam direct bij de leverancier!
Geen onnodige kosten aan tussenhandelaren...